Duizenden kinderen fietsen dagelijks op de fiets van huis naar school en weer terug. Onderweg kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, mede door het gebruik van de mobiele telefoon.
Kinderen zijn afgeleid, hebben geen oog meer voor het verkeer om zich heen en reageren of te laat op gevaarlijke situaties.
Nederland kent jaarlijks duizenden verkeersslachtoffers, ongeveer 20% hiervan betreft kinderen tussen de 12 en 14 jaar. Kinderen in deze leeftijdsfase hebben nog niet de juiste en nodige verkeerservaring. Dit terwijl ze wel zonder begeleiding langere afstanden afleggen zonder ouders of begeleiding. Deze kinderen fietsen vaak samen in een grote groep en kunnen elkaar ook stimuleren in het gebruik van hun mobiele telefoon. Denk aan het versturen van Whatsappjes, luisteren naar muziek of deelnemen in een challenge. Het niet onder willen doen voor leeftijdsgenootjes kan een rol spelen (groepsdruk).
De module sociale media in het verkeer geeft informatie over de gevaren van het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer. Door de module willen wij leerlingen laten nadenken over de gevolgen van het gebruik van een mobiele telefoon tijdens deelname aan het verkeer.
We gaan het gesprek aan met de leerlingen over:
- de verschillende vormen van sociale media
- hoe het komt dat sociale media verslavend is
- de impact van sociale media (challenges, gamen, groepsdruk)