Gastlessen alcohol en drugs

Tijdens onze interactieve les over alcohol en drugs draait het vooral om bewustwording van de leerlingen.  We gaan op een veilige manier het gesprek aan en laten leerlingen nadenken over de risico’s van alcohol en drugs.

Welke keuze maak je en hoe ga je om met groepsdruk is een belangrijk onderwerp.
Daarnaast wordt er gewerkt met demo-brillen, die het effect van alcohol en drugs simuleren.
Meer informatie over de alcohol en drugsbrillen klik hier.

Kennis, keuze en gedrag

In het algemeen starten we de les met een brainstorm of Kahoot! met de klas. Op deze manier kunnen we zien hoe de kennis en ervaring van de leerlingen op het gebied van alcohol en drugs is. Daarna bespreken we de basisinformatie over verschillende genotmiddelen. Tenslotte hebben we het over gedrag: wat zijn de effecten van diverse genotmiddelen en wat voor invloed heeft het op het gedrag.

We bieden tijdens de les diverse spellen aan die betrekking hebben op alcohol en drugs om met de leerlingen in gesprek te komen en hen actief bij de les te betrekken.  Meer informatie over het spel “in the mix” over het inschenken van mixdrankjes vind je hier.

Wij houden altijd rekening met de eigen inbreng van leerlingen en vinden dat ook leuk! Interactie is een essentieel onderdeel van onze lessen over alcohol en drugs. De standaardlessen zijn volledig af te stemmen op het niveau en de leeftijd van de leerlingen en voor iedere school bieden wij een voorlichting op maat.

Signalering

Als wij tijdens een les signalen opvangen die zorgelijk lijken, dan delen wij die met de begeleidend docent. Indien nodig bieden wij adviezen voor passende hulp.

Kosten

Wij kunnen een op maat gemaakte offerte voor u maken.
De module alcohol drugs in het verkeer wordt vaak vergoed door Totally Traffic. Meer informatie hierover vind je hier.

Ouderavond

Wij adviseren om naast het aanbod voor jongeren, ook een ouderavond te organiseren. Ouders hebben een grote invloed op de keuzes voor jongeren. Door als school en ouders een lijn te trekken kunnen we er voor zorgen dat jongeren bewuste keuzes maken en verstandig met verleidingen om kunnen gaan.

Les inplannen? Meer informatie vragen? klik hier

Filmpje

Bekijk hier ons promotiefilmpje

Docenten over de lessen

“Ik vond het kei leuk!!! Ruben legde alles erg goed en duidelijk uit, gaf veel praktijkvoorbeelden en maakte echt indruk op de studenten. Voor herhaling vatbaar wat mij betreft!!! Super bedankt voor jullie inzet en invulling van deze dag.”

Hilde Raats-Adriaensen
docent, mentor, MD Kwaliteitszorg Curio economie en ondernemen

“De klas deed goed mee en stelde goede vragen voor hun dossier. De gastdocente speelde goed in op de vragen die gesteld werden en vertelde veel over de drugs waarmee ze het eerst in aanraking komen, zoals bijvoorbeeld energydrankjes. Ik vond het zelf ook interessant! “

Sonja Baatenburg de Jong
Docent Jacob van Liesveldt

“Al enige jaren nemen wij gastlessen af van Bureau Leefstijl. Wij willen onze leerlingen wijzen op de gevaren en gevolgen van het gebruik van (verboden)middelen, die je tijdens feestjes of festivals kunt verkrijgen. Maar ook het gebruik van alcohol komt ter sprake. Door hier vroegtijdig over te praten en de leerlingen te informeren, willen we onze leerlingen aan het denken zetten. Er wordt dan met eerste jaars leerlingen uit het praktijkonderwijs in groepjes gesproken over deze onderwerpen in relatie met de gevolgen en je gedrag in m.n. het verkeer. De gastdocente zorgt eerst voor een ‘veilige’ omgeving door met de kinderen eerst in gesprek te gaan en door vragen te stellen over het onderwerp. Hierdoor komen de leerlingen los en praten de leerlingen vaak vrij uit. Door middel van een presentatie met ‘herkenbare situaties’ wordt er daarna verder uitleg gegeven over de gevolgen van gebruik van verdovende middelen. Daarnaast kunnen de leerlingen meedenken over een aantal stellingen en aangeven of zij weten wat de alcoholverhoudingen zijn van de verschillende drankjes. Op deze manier wordt het gesprek gestimuleerd. De gastdocente weet zich op het niveau van de leerlingen te bewegen en weet goed hoe zij de leerlingen kan instrueren omtrent deze toch lastige materie. De leerlingen krijgen daarnaast ook de kans om hun eigen ervaringen te delen en vragen te stellen. De gastdocente gaat hier erg goed mee om.

Voor onze school is het erg waardevol om deze lessen aan onze leerlingen te geven. Zij komen regelmatig met dergelijke situaties in aanraking, waarbij het zelfs voorkomt dat dit in het eigen huisgezin voorkomt. Voor de mentor van de klas is het dan belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. 

Peter van der Laarse
Docent Verkeer Accent Praktijkonderwijs Hoogvliet
06-51746738