Voedingslessen

Gezonde voeding wordt een steeds belangrijker onderwerp op scholen. Onderzoeken tonen aan dat de juiste voeding invloed kan hebben op schoolprestaties. Daarnaast is overgewicht een grote zorg in Nederland. Door jongeren te voorzien van juiste informatie over gezonde voeding en te erkennen dat soms iets ongezonds eten geen probleem is, maken wij jongeren bewust van het belang van de juiste voeding in hun leven.

Hierbij bespreken wij hoe je dit onderscheid kunt maken, waarom bepaalde voeding goed is en andere niet. Wij stellen de leerlingen de vraag wat gezonde voeding precies inhoudt en leggen uit dat voedsel uiteraard ook nog steeds lekker mag zijn.

De basis van de lessen:

 • De uitgangspunten gezonde voeding volgens het Voedingscentrum
 • De relatie tussen voeding en bewegen
 • Inzicht in voedings- en beweeggewoontes
 • Meningen over gezonde voeding
 • Groepsdruk en hoe daartegen te wapenen
 • Suikerhoudende dranken en de invloed op je lichaam

 

De lessen passen binnen onze opvattingen over onderwijs en zijn daarom met name gericht op bewustwording en keuzes maken. Het onderwerp is goed te combineren met bijvoorbeeld biologie-, verzorgings- of gymlessen. De lessen zijn interactief en we geven veel voorbeelden van goede en minder goede voeding zonder te veroordelen of een mening te hebben. Wij willen de jongeren zelf na laten denken over de keuzes die zij maken.

 

 Een greep uit de onderwerpen:

 • Wat is goede voeding eigenlijk
 • Wat doet voeding in je lijf (zowel fysiek als mentaal)
 • Voeding tekorten
 • Overgewicht
 • Suiker
 • Energiedrankjes
 • Frisdranken
 • Light producten
 • Indien gewenst een link naar pre-workout en sporten
 • Indien gewenst een link naar anabolen steroïde. 

 

 

 

Oudervoorlichting

In een oudervoorlichting, een les, een workshop of demonstratie (bijvoorbeeld gezonde traktaties maken/ gezonde lunchtrommels vullen) wordt vlot en begrijpelijk verteld over gezonde voeding. Altijd met praktische voorbeelden en real-life materiaal.

Docententraining

Onze docententraining over voeding is gericht op het in gesprek gaan met leerlingen over gezonde voeding. Wij bieden op maat gemaakte trainingen aan, waarin we bespreken wat er op uw school speelt en hier met elkaar een passende oplossing voor bedenken. Wij geven ondersteuning bij het opzetten van een gezondere schoolkantine en kunnen persoonlijke begeleiding bieden bij specifieke voeding-/eetproblematiek van leerlingen.

De Gezonde Kantine

In samenwerking met het Voedingscentrum ondersteunen wij sport- en schoolkantines naar de bronzen, zilveren of gouden standaard.

In opdracht van de Gemeente Rotterdam hebben wij diverse zwembaden, sporthallen en kinderboerderijen onder onze hoede. We ondersteunen deze in het traject naar de Gezonde Kantine.

Sportcentrum/Zwembad Rotterdam West is beloond met de gouden standaard. Deze accommodatie is de eerste in Nederland met de gouden standaard.

Daarnaast zijn we actief in diverse sportkantines in de Drechtsteden in opdracht van de GGD Zuid-Holland Zuid.

 

Project High Five

In samenwerking met de Gemeente Nissewaard en Lentiz Life College in Schiedam hebben wij Project High Five opgezet. Een project dat draait om gezondere voeding promoten bij basisschoolleerlingen. Onder onze begeleiding verzorgen leerlingen van Lentiz Life College voedingslessen op basisscholen in Spijkenisse. Deze lessen zijn onderdeel van het Gezonde School-curriculum en worden zeer enthousiast ontvangen.

IVA (Instructie Verantwoord Alcohol schenken)

Wij zijn IVA-gecertificeerd en kunnen aan barmedewerkers van een sportverenigingen de IVA-training aanbieden.

Sociale Hygiëne

Wij hebben een diploma Sociale Hygiëne en kunnen meedenken over het beleid van uw kantine.

Diëtist

Wij werken samen met een gediplomeerde diëtiste die in haar praktijk voornamelijk jonge kinderen begeleid. Wij kunnen uiteraard programma’s op maat bieden.

Praktische informatie lessen

Het is zowel mogelijk om een losse les als een lessenreeks aan te vragen.

In overleg kunnen wij een op maat gemaakte offerte voor u maken.
Een les duurt ongeveer 60 minuten – de ouderavond duurt ongeveer 80 minuten.
Wij adviseren om naast de lessenreeks ook te kiezen voor een oudervoorlichting.

Les inplannen? Meer informatie vragen?

klik hier